Dykking Åselistraumen 13. mai

"Dagens Klubbdykk" gikk til Åselistraumen. Været kan ofte være noe heftig i området, spesielt når det er fallvinder fra øst/sør øst, men denne søndagen var det imidlertid strålende solskinn, vindstille og 12-13 varmegrader på land. I vannet var det bare 5 varmegrader, altså fremdeles noe kaldt på grunn av snøsmeltingen fra fjellene rundt. 5 dykkere og dykkeleder kan bekrefte at sikta var ganske bra- til årstiden å være.

Området rundt Åselistraumen er en "perle" over vann, men mange vet kanskje ikke- at Åselistraumen også er en perle under vann! På havbunnen er Åselistraumen ett eldorado av av ulike varianter av dyreliv, og står ikke tilbake for hverken Sundstraumen eller Saltstraumen når det gjelder arter og utbredelse, -kanskje bortsett fra at det er del færre fisk da... ;) En annen forskjell er at dyrelivet her befinner seg på bunnen og ikke langs "veggene" slik som i Saltstraumen/Sundstraumen.

Selve dykket ble gjennomført på innsiden av broa. Her faller det slakt ned til 24-25m- og ennå dypere i retning mot øst/sør øst (man kan også dykke på yttersiden, noe grunnere dybde her...). Langs bunnen "svever" man over et kupert "vegg-til-vegg teppe" av hvit sjønellik, anemoner, O-skjell og sjøstjerner.  Det kan ofte observeres både kveite og steinbit i området.

Man kan som nevnt dykke både på innsiden og på utsiden. Hvor og når man dykker må avpasses med straumforholdene! Merk at straumen kan være meget sterk i området ved brua. Det kan derfor være lurt å dykke når månefasen er rundt halvmåne. Det er også verdt å nevne at man kan "bli med" straumen under brua, dersom den er rolige forhold eller rundt tidspunkt for straumsnu! Pass isåfall opp for mulig småbåt trafikk! Det anbefales at det er dykkeleder på land, med dykkeflagg, for å signalisere til eventuelle båtførere. Straumsnu er ca 30-40 minutter etter tidevannstabell for Bodø.

Alle UV-bilder av Michael Streicher, enjoy ;)

 

Rapport fra Strandrydding 05.05

I tildels pøsende regn deltok omtrent 20 personer på ryddedugnad i regi av Bodø Sportsdykkerklubb. Innsatsen var fokusert på strandsonen i Rønvik havn og på Burøya. Totalt ble det samlet inn 60-70sekker med plastavfall/isopor + annet metallskrot, glass og tre materiale.

Det lå utrulig mye plastsøppel i steinfyllingen i Rønvika, plastposer, plastflasker, 1000-vis av blå plaststenger fra ørepinner/bommulspinner- ufattelig hvordan alle disse små plastdingsene tar vegen til havet og strendene våres???

En tankevekker at det på bare 300-350meter strandlinje ble det samlet inn mellom 35-40 sekker med plastavfall..., altså over EN sekk per 10meter strandlinje!!!

Etter innsatsen ble det grillmat og drikke på deltakerne...

Strålende innsats alle sammen!

IMG_2905.JPG
IMG_2907.JPG
IMG_2894.JPG
IMG_2891.JPG
IMG_2908.JPG
Bilde ifra NRK som viser eksempel på de "pinnene" som ble funnet i sedimentene i strandsonen. Tydeligvis ett problem andre steder også... :(

Bilde ifra NRK som viser eksempel på de "pinnene" som ble funnet i sedimentene i strandsonen. Tydeligvis ett problem andre steder også... :(

Rapport fra rydding Kappstøskjæret, Saltstraumen 11.3.18

Hele 70kg (ca 16-1700stk :) gamle/slitte blysluker ble hentet opp fra havbunnen ved Kappstøskjæret i Saltstraumen. Stort sett alt vil gå til metallgjenvinning på grunn av dårlig kvalitet.
3 dykkere deltok, pluss dykkeleder på land. Formidabel innsats!

Dykkerne melder om krystallklart vann og fin fine dykkeforhold i Saltstraumen. Det var altså ennå ingen tegn til algeoppblomstring. Det var 4 grader i vannet.

Fangst, 70kg

Fangst, 70kg

Dykkerne

Dykkerne

 

 

Introduksjon fridykking

Bodø Sportsdykkerklubb startet opp med ny runde på introduksjon til fridykking i Bodin Bad, 6. januar. Hele 18 barn deltok på første dag.
Formålet er generell vanntilvenning, opplæring i bruk av maske, svømmeføtter, snorkel og at alle skal bli litt bedre skikket i forhold til sommerens kommende bade- og svømmeaktiviteter.

Første dag var det fokus på å finne fram utstyr, lære litt om utstyret, tilpasse maske, bruk av snorkel og utligning.

Senere vil det bli ulike mestringsøvelser, opplæring i basis fridykketeknikk og litt sikkerhet. Det vil senere også være mulig å prøve UV-rugby og prøve ordentlig dykkeapparat i bassenget (sammen med dykke-instruktør). 

Tiltaket er ett lav-terskel tilbud som passer best for barn og ungdom, fra 4.-7. klasse med noe svømmegrunnlag.

Demo av tømme snorkel for vann

Demo av tømme snorkel for vann

Demo utligning

Demo utligning