Strandrydding Rønvikleira, Bodø, lørdag 4. mai 2019

Bodø Sportsdykkerklubb arrangerte strandrydding ved Rønvikleira. 10 voksne og 4 barn deltok fra morgenen til nærmere middagstid. Det var nydelig solskinn, men bare ett-par varmegrader og kald nordlig blåst.

Til sammen ble det fylt opp hele 64 stappfulle sekker. Søppelet besto stort sett av plastposer, ulike former for plastemballasje, mye krympeplast (det siste kanskje ifra transport-/logistikkbransjen/varehandelen i området??) og en god del avkapp av tauverk. Plasten som ble plukket opp lå for det meste inneklemt imellom steinene i fjæresonen -på bare ca300 meter med strandsone rundt båthavna i Rønvik!!! Ufattelig, men sant..., dette er i stor grad tilsig av søppel som har rekt inn siden i fjor da Bodø Sportsdykkerklubb gjennomførte strandrydding i nøyaktig samme området, den 5. mai 2018. Det ble da som denne gang- plukket opp flere titals sekker.

Takk for innsatsen alle som deltok! Veldig godt jobba!Rydding i Saltstraumen, Cafe Kjelen, 28.april

Her er en filmsnutt som viser hvordan Bodø Sportsdykkerklubb går fram når det “ryddes” i Saltstraumen. Filmen har mange flotte farger og bilder av undervannsmiljøet. Vegetasjonen under vann har begynt å ta seg opp igjen etter en lang vinter, og steinbiten har så smått begynt å røre på seg igjen… og man kan se flere store eksemplarer av steinbit på filmen. Totalt ble 5 ganske så store steinbiter observert under dykket, de største sikkert rundt 15kg+…

Man kan også se litt av utfordringen for dyrelivet med fiskeliner mm som ligger igjen på havbunnen…

Filmet/produsert av Geir Helland med sitt nye Gopro 7 kamera ved “Cafe Kjelen” i Saltstraumen

https://www.dropbox.com/s/6qt2h3qcmkxr1b3/Slukplukking%20i%20Saltstraumen.mp4?dl=0

(Rettelse ift opplysninger i filmen. BSDK har plukket over 8000kg sluk :)

Minner samtidig om at vi dykkere (og gjerne også fiskere) i Saltstraumen har en “gentlemans agreement” om å ikke jakte på steinbit i Saltstraumen Vernesone. Håper at alle respekterer dette!

Navnet er "Njord"

Etter avstemning på navn fikk tilslutt “Njord” (norrønt for sjøfartens/havets gud) flest antall stemmer. Njord fikk flest stemmer både i innledende runde og i finalen. I finalen var det imidlertid skarp kniving med “Orca”.

Navnet “Njord” uttales- njård (både med nj og med å-lyd). For eventuelle bergenserne…, ja, skarre r- er “lov” å bruke i uttalen ;)
Litt om bakgrunnen for navnet: https://no.wikipedia.org/wiki/Njord

Vinnere av BSDK T-skjorter er:

Trond Løkås
Trond Arne Rønning
Ole Løvold

IMG_0185.jpg