"Sjøuhyrene" og Bodø Sportsdykkerklubb

Bodø Sportsdykkerklubb bisto Forskningsdagene med sitt prosjekt "Sjøuhyrene kommer", med å hente opp søppel fra havet. Søppelet ble tatt opp i fra området Molorota til Bryggerikaia i Bodø Havn. 12 dykkere, båtførere, dykkeleder og landberedskap fra Bodø Sportsdykkerklubb klarte å ta opp anslagsvis 1,5-2tonn søppel. 

Målsetningen med prosjektet "Sjøuhyrene kommer" var å skape fokus og bevissthet rundt marin forsøpling- med fokus på plastavfall.
Utenfor Stormen ble en del av søplet sortert og kategorisert, av ivrige barn og voksne. Underveis presenterte  og fortalte representant fra Forskningsdagene om de ulike typene av marin søppel.
Teorien er at en god del av den søpla som forsvinner i havet er en potensiell trussel for dyre- og fiskelivet i havet, og til sist for menneskene, som jo lever av å spise sjødyr og fisk- ved at miljøavfallet bringes opp i næringskjeden til menneskene igjen....

Utstillingen trakk mye folk, og mange fikk nok seg tankevekker... på hvor mye søppel og miljøgifter som tilsynelatende forsvinner "ute av syne, ute av sinn" på havets bunn, men som som paradoksalt nok, ser ut til å kunne påvirke oss mennesker igjen- helt på toppen av næringskjeden... 

Etter dugnaden ble det pizzabuffet på Egon restaurant, for dugnadsgjengen. Maten var sponset av Nofir (Norsk Fiskeriretur).

Her er noen bilder med resultat ifra dagens økt...
 

Rapport fra Basecamp Salten 2017

9.-10.september bisto Bodø Sportsdykkerklubb Basecamp Salten med å gjennomføre introduksjon til fridykking i Kvalvika i Bodø. Basecamp Salten er en årlig aktivitetshelg hvor ungdommer i alderen 13-18år, ifra hele Salten-området, får muligheter til å møte annen ungdom og forsøke fritidsaktiviteter som man gjerne ikke har mulighet til å utforske til daglig.

Det var rundt 150 deltakere totalt på årets basecamp og hele 50 valgte å forsøke fridykking som en av de 4 aktivitetene man kunne velge å delta på... Ett imponerende antall kan man si... og ikke minst imponerende innsats av ungdommene som dristet seg uti det kalde havet. Det var mye mestringsfølelse å spore på flere av deltakerne, og man kunne faktisk observere at enkelte "vokste" med utfordringen etter gjennomført økt...  :)

Bodø Sportsdykkerklubb bisto med våt-drakter (egne og "låne-drakter" fra Norges Dykkeforbund), instruksjon på land og i vannet, påkledning/avkledning av utstyr og beredskap/sikkerhet. Det ble kjørt 2 økter på lørdag og 2 økter på søndag, hver med mellom 10-15 deltagere. 

Ellers så var man relativt heldig med været- selv om det var en del vind til tider. Luft temperaturen var mellom 12-15grader og det var 10-12 grader i vannet. Sikta i sjøen var upåklagelig og det var ett ganske så rikt undervannsliv i Kvalvika. Det ble observer mye strandkrabber, eremittkreps, sei og torsk- ja endatil sjøørret ble observert.

(Bilder Rafal Szemryk og Ann-Hilde på land, Chloé Maréchal, Bengt ifra vannet/båt)