Dykking Åselistraumen 13. mai

"Dagens Klubbdykk" gikk til Åselistraumen. Været kan ofte være noe heftig i området, spesielt når det er fallvinder fra øst/sør øst, men denne søndagen var det imidlertid strålende solskinn, vindstille og 12-13 varmegrader på land. I vannet var det bare 5 varmegrader, altså fremdeles noe kaldt på grunn av snøsmeltingen fra fjellene rundt. 5 dykkere og dykkeleder kan bekrefte at sikta var ganske bra- til årstiden å være.

Området rundt Åselistraumen er en "perle" over vann, men mange vet kanskje ikke- at Åselistraumen også er en perle under vann! På havbunnen er Åselistraumen ett eldorado av av ulike varianter av dyreliv, og står ikke tilbake for hverken Sundstraumen eller Saltstraumen når det gjelder arter og utbredelse, -kanskje bortsett fra at det er del færre fisk da... ;) En annen forskjell er at dyrelivet her befinner seg på bunnen og ikke langs "veggene" slik som i Saltstraumen/Sundstraumen.

Selve dykket ble gjennomført på innsiden av broa. Her faller det slakt ned til 24-25m- og ennå dypere i retning mot øst/sør øst (man kan også dykke på yttersiden, noe grunnere dybde her...). Langs bunnen "svever" man over et kupert "vegg-til-vegg teppe" av hvit sjønellik, anemoner, O-skjell og sjøstjerner.  Det kan ofte observeres både kveite og steinbit i området.

Man kan som nevnt dykke både på innsiden og på utsiden. Hvor og når man dykker må avpasses med straumforholdene! Merk at straumen kan være meget sterk i området ved brua. Det kan derfor være lurt å dykke når månefasen er rundt halvmåne. Det er også verdt å nevne at man kan "bli med" straumen under brua, dersom den er rolige forhold eller rundt tidspunkt for straumsnu! Pass isåfall opp for mulig småbåt trafikk! Det anbefales at det er dykkeleder på land, med dykkeflagg, for å signalisere til eventuelle båtførere. Straumsnu er ca 30-40 minutter etter tidevannstabell for Bodø.

Alle UV-bilder av Michael Streicher, enjoy ;)