Rapport, slukplukking Kappstøa, Saltstraumen 20. oktober

Kappstøskjæret er ett lite, men fint dykkemål. Det lille Kappstøskjæret har vært veldig veldig forurenset med blyslyker. Det er samlet rundt ett 1/2tonn bly her totalt av Bodø Sportsdykkerklubb de siste årene... stort sett veldig gamle og slitte fra “tidenes morgen”.
Det ser mye bedre ut nå på skjæret, men det er ennå spredte forekomster, og jevnt tilsig av nytt.
Dagens fangst; ca. 30kg forurensede blysluker.

3 dykkere og dykkeleder på land deltok.

Sluk.jpg
Dykkere klare til aksjon.jpg

Rapport fra rydding Bodø Havn, den 26.mai

Litt sen rapport ifra forrige aksjon, men nå er resultatet klart...
Ca 1500kg avfall ble plukket opp ifra havbunnen, ca. 900 kg av dette var store gummidekk. Ryddingen foregikk utenfor Bryggerikaia og utenfor Rapp Bomek(Burøya).

"Solvik" ifra Bodø Havn bistod med å få heist ombord dekk og annet søppel. Det ble også ryddet noe på land i strandsonen i Rønvik, innenfor "nyhavna".
Hele 11 dykkere, 2 småbåter med 2 båtførere, 2 hjelpemenn i båt og 2 som ryddet på land brukte formiddagen og store deler av ettermiddagen på økta.

Etter ryddingen ble det spandert pizza på deltakerne på Egon. Bespisning ble dekket av vår gode sponsor, de siste årene, Nofir. Bodø Sportsdykkerklubb takker Nofir så mye for bidraget! 

image1.jpeg
IMG_2986.JPG
IMG_2989.JPG
IMG_2990.JPG

Dykking Åselistraumen 13. mai

"Dagens Klubbdykk" gikk til Åselistraumen. Været kan ofte være noe heftig i området, spesielt når det er fallvinder fra øst/sør øst, men denne søndagen var det imidlertid strålende solskinn, vindstille og 12-13 varmegrader på land. I vannet var det bare 5 varmegrader, altså fremdeles noe kaldt på grunn av snøsmeltingen fra fjellene rundt. 5 dykkere og dykkeleder kan bekrefte at sikta var ganske bra- til årstiden å være.

Området rundt Åselistraumen er en "perle" over vann, men mange vet kanskje ikke- at Åselistraumen også er en perle under vann! På havbunnen er Åselistraumen ett eldorado av av ulike varianter av dyreliv, og står ikke tilbake for hverken Sundstraumen eller Saltstraumen når det gjelder arter og utbredelse, -kanskje bortsett fra at det er del færre fisk da... ;) En annen forskjell er at dyrelivet her befinner seg på bunnen og ikke langs "veggene" slik som i Saltstraumen/Sundstraumen.

Selve dykket ble gjennomført på innsiden av broa. Her faller det slakt ned til 24-25m- og ennå dypere i retning mot øst/sør øst (man kan også dykke på yttersiden, noe grunnere dybde her...). Langs bunnen "svever" man over et kupert "vegg-til-vegg teppe" av hvit sjønellik, anemoner, O-skjell og sjøstjerner.  Det kan ofte observeres både kveite og steinbit i området.

Man kan som nevnt dykke både på innsiden og på utsiden. Hvor og når man dykker må avpasses med straumforholdene! Merk at straumen kan være meget sterk i området ved brua. Det kan derfor være lurt å dykke når månefasen er rundt halvmåne. Det er også verdt å nevne at man kan "bli med" straumen under brua, dersom den er rolige forhold eller rundt tidspunkt for straumsnu! Pass isåfall opp for mulig småbåt trafikk! Det anbefales at det er dykkeleder på land, med dykkeflagg, for å signalisere til eventuelle båtførere. Straumsnu er ca 30-40 minutter etter tidevannstabell for Bodø.

Alle UV-bilder av Michael Streicher, enjoy ;)